איך ניתן לגשר על הפער בין תורת לימוד מסודרת לבין כלכלה בינלאומית סוערת?
דודי פריד, מנכ"ל מכללת "מגמות" מסביר שרווח, הוא לעיתים דווקא מקור לדאגה.
"המרצים שלנו באים מהתחום" מסביר דודי פריד, מנכ"ל מכללת מגמות אשר עוסקת בלימוד שוק ההון והדרכה פיננסית. פריד, נשוי ואב לשניים, מנכ"ל המכללה מזה כשנה מפרט: "כולם עוסקים במסחר או בהשקעות. הם באים מוכנים ומעודכנים, כך שתמיד מישהו מעלה נושא שקשור לחדשות, חוץ מזה, אנחנו דואגים שכל מחזור קורס יעודכן בהתאם לשינויים. הכלכלה דינמית וחייבים לעדכן כל הזמן".
ומה לגבי טכנולוגיה? הרי שוק ההון הלך ומתעדכן, היכן המקום של בתי הספר בתחום?
"יש לנו חדרי מסחר אינטראקטיביים. אני קורא לזה סטאז'", מסביר פריד. "התלמיד בא לאחר שהוא למד פה בערב, ובבוקר, מצטרף דרך האינטרנט לחדרים בעזרת האנליסטים, הם סוקרים עבורו את השוק, ומוציאים דו"ח יומי".
רגע, אבל מה עם תקופות סוערות במיוחד, למשל משבר 2008 – אתה מלמד תלמידים על רווחים ובחוץ כולם מפסידים?
"אומנם לא לימדתי כאן בשנת 2008, אבל זו הייתה אחת התקופות הטובות לרווח. אם יודעים לנצל ירידה גדולה, אפשר לעשות רווח גדול. הדבר הכי חשוב – לא עושים כשלא יודעים. רבים בשוק ההון עושים דברים בלי לדעת, על בסיס ניחושים ותחושות בטן. בדרך כלל, בצורה הזאת זה לא נגמר טוב. אחד הטיפים החשובים הוא: אתה רוצה להצליח? תלמד. לא לסחור אם אתה לא יודע."
לא כל אחד יכול ללכת לקורס אתה יודע, מה אפשר להגיד למנהלי התיקים שיכול לסייע להם?
"זה כמו מצב בו אם לא תלמד נהיגה ותעלה על הכביש – בסוף תעשה תאונה. אני אומר לאנשים: בואו נחסוך את התאונה. אל תנסו ללמוד נהיגה בעצמכם – לכו ללמוד. אני לא מכיר דרך אחרת. הניסוי והטעייה יקרים יותר. אי אפשר ללמוד רק מכישלונות. גם משמעת עצמית ודבקות במטרה הן משהו שחשוב מאוד להצטייד בו. אם אתה חלש אופי, אין לך משמעת עצמית, אתה לא מאמין בעצמך – בבורסה יאכלו אותך בלי מלח. אתה חייב לבוא עם התכונות המינימליות האלה ולהשתפר".
השוק והכלכלה מגדלים דור של אנשים שרעבים להצלחה מהירה ככל האפשר. פריד, מדבר בדיוק על אותם הסימנים הקטנים שצריך לזהות בתקופות ההצלחה, אלה שיכולים דווקא לבשר על ירידה.
"אנשים שמרוויחים מהר ויותר מדי, מולם יש תמרור אזהרה גדול, מפני שזה אומר שהם לא עושים את הדברים נכון. זה נשמע כמו פרדוקס, אבל אדם כזה ישלם את כל הרווח, פלוס קנס".
רגע, אז אתה לוקח ממני גם את שמחת הרווח?
"כשאתה עושה דברים שאתה לא יודע ולא בטוח בהם, ואין לך מושג למה אתה עושה אותם, בין אם אתה מצליח ובין אם לאו, אתה חייב לעצור. אם חסר לך ידע, אין לך תוכנית, ואתה מסתמך על טיפים או 'קראתי בעיתון' – עצור"
אבל כל הזמן אומרים שמדובר בתחום שכולו אלתור ומהירות תגובה.
"לפני שאתה קונה מנייה, אתה צריך להבין מי אתה, איזה טווח מתאים לך, האם אתה מסוגל לשאת הפסד מסוים במנייה. קשה להרוויח מההתחלה. אחת הטעויות של אנשים היא שהם לא יודעים מי הם או לא עושים את הבדיקה הזאת, ואז הם אומרים: וואו, הפסדתי היום 200 דולר, אני לא יכול לשאת את זה. בדוק מראש אם אתה מסוגל נפשית להתמודד עם זה. אם לא – אל תתקרב לשוק".
אז להפסיד בכבוד ולהמשיך להשתתף במשחק?
"כן. במסחר בו אנחנו עוסקים, לטווח קצר, הפסד הוא חלק מהעניין. ב-2-3 החודשים הראשונים אנשים מתקשים להרוויח כסף, כי הם לא מיומנים ועושים טעויות. אנחנו משפרים את המשמעת העצמית ואת הידע. אם אתה אומר: אני מפסיד אבל אני יודע מה אני עושה, אני רואה שאני בכיוון הנכון, אני רואה עקומת למידה".
לסיום, במה שונים תלמידי מחזור 2013 לעומת 2006?
"כמעט כלום. למרות שהיום אנשים רוצים להרוויח מהר יותר, הרבה יותר ובפחות מאמץ. קשה מאוד לעבוד מולם, אתה צריך לעבוד קצת יותר קשה, להסביר להם שמדובר בדרך, מדובר במקצוע שצריך ללמוד אותו"
יש להם פנטזיה לבוא ולעשות את המכה?
"כן. אנחנו חיים בעולם שאין בו סבלנות".
לאתר מגמות